Lingua Latina

Vox Latina

ADV Vydáno dne 15.10.2008

V tomto článku se seznámíte s webovými stránkami, které se zabývají současnou mluvenou latinou.



VOX LATINA

Ráda bych vám představila webové stránky a tištěné periodikum Vox Latina. Podtitul zní Latinitas recens vivaque Saravipontana. Autorem a momentálně jediným editorem (profesor Caeleste Eichenseer letos bohužel zemřel) je profesor Dr. Sigrid Albert, jak periodikum, tak webové stránky organizuje univerzita v Saarbruckenu.

Webové stránky i periodikum jsou určené pokročilým studentům latiny, protože jsou celé psané latinsky, periodikum je určené každému zájemci o latinu, každému, kdo má latinu rád nebo se ji musí učit. Vychází 4x ročně, každý díl má 160 stran a stojí 23 Euro.

V oddílu Domus editoria Societatis Latinae (s podtitulem Libri, qui venales prostant), jak nadpis napovídá, objevíte soupis knih, skript a slovníků, které je možné si zakoupit. Adresu k objednání naleznete přímo na stránkách, včetně mailové adresy na profesora Sigrida Alberta. Upozorňuji jen, že pan profesor komunikuje také v latině. Knížku, kterou jsem si u něj objednala, poslal ihned s fakturou, napsanou také v latině. Jmenuje se Cottidie Latine loquamur a jedná se o skripta se slovíčky ze současné latiny. Učebnice je velmi zajímavá a doufám, že vám z ní brzy budu moct ukázat nějaký úryvek.

Oddíl Seminaria Latinitatis vivae je určen pro ty skutečně zkušené a také odvážné z vás. Prof. Sigrid Albert organizuje už od r. 1973 semináře mluvené latiny, na rok 2009 jsou už termíny a místa vypsána, na srpen, celý kurz stojí 100Euro a přihlašovací pokyny opět naleznete na stránkách Vox Latina.

V posledním oddíle naleznete odkazy na zajímavé webové stránky, které se alespoň částečně věnují mluvené latině.

 



Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Lingua Latina per se illustrata

V tomto článku se můžete seznámit se zcela novou učebnicí, alespoň na našem trhu, a s její zajímavou výukovou metodou.
STARTER

Seznamte se s 2. deklinací

2. deklinace je dalším stupínkem k poznání latinské mluvnice. Po jejím zvládnutí si už můžete přečíst jednoduché texty.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Želivský klášter 1

Studentka latiny Pavla pro vás nafotila několik nápisů, se kterými se setkala při své návštěvě v Želivském klášteře. Tento naleznete v refektáři, tedy společné jídelně řádových bratří.

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.