Lingua Latina

Latina kolem nás - Kutná Hora I

ELEMENTARY Vydáno dne 18.07.2014

17. 7. 2014 jsem navštívila Kutnou Horu. Pro vás jsem odtud přivezla mnoho latinských nápisů, z nichž některé bych vám ráda představila. Nejprve ten nejjednodušší.



Kutná Hora je bezesporu velmi krásné město. Přesněji tedy jeho vnitřní část, památková zóna. Měla jsem možnost nahlédnout i mimo památkovou zónu a nabyla jsem dojmu, že v Kutné Hoře se nežije příliš blahobytně. V památkové zóně to ale neplatí. Všude jsou tisíce turistů, na každém rohu kavárny, restaurace a především – památky. Neodpustím si rýpnout – všechna stravovací zařízení jsou kuřácká. To je strašně nevkusné a zkazilo mi to celkový jinak velmi příjemný pocit, který jsem uvnitř památkové zóny měla.

Pro vás jsem nafotila dvě desítky latinských nápisů. Pojďme se podívat na první z nich. Jedná se o nápis, který říká, kterému světci je zasvěcen kostel, na jehož průčelí je nápis vyveden: kostel sv. Jana Nepomuckého

Nápis jste určitě přečetli bez obtíží: SANCTO JOANNI NEPOMVCENO MARTYRI. Všechna slova jsou v jednom stejném pádu, odpovídají na otázku, komu je chrám zasvěcen. Pod žárovičkou najdete pro kontrolu správnou odpověď. TTT *1

substantivum martyr, martyris, m znamená mučedník teď již jistě víte, komu je kostel zasvěcen TTT *2

Překlad:
  1. ve třetím pádu sg., tj. komu, čemu
  2. svatému Janu Nepomuckému mučedníkovi


Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná Hora III

Pokud si v Kutné Hoře chcete prohlédnout chrám svaté Barbory, musíte k němu přijít po cestě lemované sousošími. Na jednotlivých sochách jsou pak donátorské nápisy. Podívejme se na jeden z nich.
ELEMENTARY

Latina kolem nás: Pražský hrad I

1. 7. – 5. 7. 2015 probíhala v Praze tradiční Letní škola historie. Trávili jsme v budově filozofické fakulty hodiny poslechem zajímavých přednášek, ale také jsme se účastnili poučných výprav po výzamných pražských památkách. Nelenila jsem a nafotila jsem pro vás řadu jednodušších i složitějších nápisů. Začněme na Pražském hradě, který byl zrovna v rekonstrukci.
Copyright info:

fotografie zhotovila Lenka Jedličková

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.