Lingua Latina

Latina kolem nás - Tábor - železniční podchod

PRE Vydáno dne 03.05.2015

Podchod pod železničním nádražím v Táboře skrývá zajímavou fresku s latinským nápisem. Je příznačné, že Správa železniční dopravní cesty neví, kdo a proč fresku do podchodu umístil. Autor by se měl co nejdřív najít, protože SŽDC chce dílo přebílit a to by byla škoda…



V podchodu táborského nádraží je ukryta freska s latinským nápisem. SŽDC neví, kdy, kdo a proč obraz vytvořil. Je totiž mimo dohled kamer. Na druhou stranu se jedná o zajímavé dílo uvnitř jinak šedých a nevzhledných ploch, proto se domnívám, že záměr SŽDC fresku přetřít, není šťastný. Snad zasáhnou vyšší síly a latinský nápis bude zachráněn.

Tábor – podchodV Latinské divadelní hry bývaly zakončeny výzvou pro diváky, aby začali tleskat: Plaudite cives, acta est fabula. Že by se autor fresky radoval nad tím, že bude konečně možné výrazně zkrátit cestu z jedné strany města na druhou?



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Tachov I

Tachov leží nedaleko bavorské hranice a vlastně je to město tiché, nenápadné a málo zalidněné. Ale najdeme zde překrásné pozůstatky opevňovacího systému – tachovské hradby, rozlehlé náměstí založené Přemyslem Otakarem II., pozůstatek původního hradu z 12. století, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostelík sv. Václava, který se stal místem posledního odpočinku hraběnky Windischgrätzové, a nyní nově rekonstruovaný zbytek klášterního objektu, ve kterém se buduje víceúčelová odpočinková zahrada pro celou rodinu, která se stává součástí již existujícího muzea v objektu. Kolem dokola jsou pak krásné parky a pozůstatky arboret. Je to tedy město jako stvořené pro odpočinkovou letní dovolenou.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Třebíč

Na podzim jsem v Třebíči strávila báječné pracovní odpoledne. Plánovanou součástí byla i návštěva významné architektonické památky – baziliky Panny Marie a sv. Prokopa.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Žilina

Díky laskavému svolení pana Petera Šimka Vám můžeme ukázat latinský nápis ze slovenského města Žilina. Navíc Vám přinášíme odkaz na webové stránky, na kterých je takovýchto latinských nápisů s kompletním překladem a vysvětlením celá řada. Vzhůru za našimi slovenskými sousedy…
Copyright info:

Fotografie březen 2015.

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.