Slovník na našem webu

Vydáno dne 11.08.2010

V tomto článku bych ráda vysvětlila, jak je to se slovníkem na našem webu. Především chci upozornit, že funguje dvojité klikání jako na mateřské HFE.



Slovník

Jistě jste si už všimli, že náš web je odnoží Help for English. Jeho tvůrci, Marek Vít a Petr Hudík, byli tak laskavi a umožnili nám používat jejich programy. Kromě toho také jejich slovník. V současné chvíli pracujeme na vložení slovní zásoby z běžně užívaných učebnic latiny na našem území, tj. z učebnic paní Seinerové a pana Pecha, pro studenty na vysokých školách excerpujeme slovní zásobu z řady skript paní profesorky Zachové a dále výběrovou slovní zásobu pro farmaceuty, mediky, veterináře, archiváře, právníky a další. Věřím tedy, že každý naleznete slovní zásobu potřebnou k vašemu studiu.

Vyhledávání

Ve slovníku již FUNGUJE dvojité klikání. Neznáte-li nějaké slovíčko, dvakrát na ně kliknete a objeví se vám jeho význam, pokud je dané slovo zadané ve slovníku. Některá slovíčka se nezobrazí, protože jejich tvar je zcela odlišný od základního slovníkového hesla, tuhle potíž obvykle angličtina řešit neumusí. V takovém případě můžete slovíčka zadat do vyhledávání vlevo nahoře a to buď v české podobě, nebo v latinské podobě. Petr Hudík nedávno vylepšil systém vyhledávání, takže už nezlobí délky a slovo se vyhledá ať zadané s délkami, tak bez nich. Pouze se nenechte zmást, slovník stále vyhledává překlad do angličtiny, nikoli do latiny :-). V současné chvíli, tj. k červenci 2010, obsahuje slovník více než 2000 slovíček.

Rozsah slovní zásoby

do slovníku zapisujeme slovíčka z:

Pech, Jiří: Latina pro gymnázia I - kompletně zaznamenán první díl, druhý vypisuji průběžně
Seinerová, Vlasta: Latina pro SŠ - zcela vyexcerpován první díl
Seinerová, Vlasta: Latina pro zdravotnické školy
Zachová, Jana: Latina pro historiky
časopisy Adulescens a Iuvenis
Latina pro právníky
Latina pro VŠ
Lingua Latina per se illustrata
a další především z učebnic latiny pro lékaře, zdravotní sestry.

Přepis bublinkové nápovědy: