Ohlédnutí za rokem 2009

Vydáno dne 01.01.2010

Rok 2009 je nenávratně pryč, podívejte se s námi, jaký byl, co nového na našich stránkách přibylo, prozkoumáme spolu nějaké statistiky, ale také si řekneme, co nového nás čeká v roce 2010.



Protože jsme zase o rok starší, nabízím vám ke shlédnutí statistiky našich webových stránek za uplynulý rok. Nemůžeme se sice chlubit návštěvností v řádech tisíců, jako naše mateřská HFE, ale přesto mám za to, že musí být snem každého učitele latiny, když se jeho milovanému jazyku věnuje každý den průměrně 70 - 100 zájemců. Všeobecně nejhorší návštěvnost mají naše stránky v pátek a v sobotu, nejvíce návštěvníků pak v pondělí. Nejhorším dnem, pokud jde o návštěvnost, byl pro nás loni 9. duben, kdy nás navštívilo pouze 16 návštěvníků. Nejlepším dnem byl naopak druhý duben, kdy se k nám podívalo 340 návštěvníků. Protože k tomuto dni vyšel uvítací článek na HFE, považujeme za opravdový vrchol návštěvnosti 9. listopad - pondělí - kdy nás navštívilo 225 lidiček. Všem vám děkujeme.

V roce 2009 přibyl mezi autory našeho webu Tomáš Weissar, díky kterému můžete na našich stránkách poslouchat latinské církevní písně. Díky Tomášovi vznikla mapa našeho webu, nová rubrika Latina kolem nás a celá řada zajímavých a užitečných článků. Takže moc děkuju. Poděkovat je potřeba také za významnou pomoc při řešení technických obtíží, které při tvorbě těchto stránek mám, protože moje technické znalosti nejsou nic moc, takže děkuji všem, kteří se mnou máte obrovskou trpělivost - pánové Marek Vít, Petr Hudík, Tomáš Weissar, Marek Vondruška.

V roce 2009 jsme také navázali spolupráci s Pražským latinským kroužkem, jeho moderátor Jiří A. Čepelák také napsal článek pro náš web a významně nám pomáhá s potížemi týkajícími se moderní mluvené latiny. Děkujeme.

A pokud jde o splnění nějakých těch novoročních předsevzetí z loňského roku? Snažili jsme se všichni. Vaše komentáře nás velmi těší, ukazujete nám, že jsou naše stránky pro vás opravdu přínosné a to je to nejdůležitější. Bohužel jsem v uplynulém roce byla velmi často nemocná, takže se občas stalo, že jste nějakou dobu museli na nový článek počkat. Uvidíme, jak to bude letos, doufám, že budeme všichni o něco zdravější. Rozhodně bych ráda dokončila vložení základní slovní zásoby do našeho slovníku, v současné chvíli mohou začátečníci využít téměř 2000 slovíček v našem slovníku, během roku 2010 se mi snad podaří vložit všechna slovíčka z našich učebnic. Současně vkládám také slovíčka z moderních latinských časopisů Adulescens a Iuvenis - u slovní zásoby z těchto časopisů bohužel občas nemám kde zkontrolovat gramatické kategorie jednotlivých slovíček, ale věřím, že se mi během roku podaří i tohle překonat. Více se zaměříme na vysvětlení gramatiky, o kterou si občas píšete, a určitě přibude celá řada nových cvičení a textů pro všechny úrovně znalosti latiny.

Mějte se tedy v novém roce co nejlépe, buďte hodně zdraví a nezapomeňte navštěvovat naše stránky, které jsou tu především pro vás, aby vás učení latiny bavilo.

 

 

Přepis bublinkové nápovědy: