Lingua Latina

Latina kolem nás - Brno, hrad Špilberk

STARTER Vydáno dne 15.08.2009

Latinský nápis na sloupku pod brněnským hradem Špilberk.



Lingua Latína circá nós - latina kolem nás

Každý z nás se s latinou setkává téměř denně a možná o tom ani neví. No jen si vzpomeňte, jestli náhodou cestou do školy či do práce nechodíte kolem nějakého sloupu nebo pomníku s latinským nápisem. Určitě by se nějaký našel. Takových památek stojí v našich městech spousty a téměř na každé z nich můžeme potkat latinská slova. Číst takové nápisy ale mnohdy není vůbec jednoduché, slova bývají různě přeházená nebo zapsaná pouze zkratkami. V článcích v této rubrice se společně podíváme na některé latinské nápisy kolem nás a vysvětlíme si jejich význam, aby se pro vás stalo čtení podobných textů snazším.

První nápis, na který se podíváme, je velice jednoduchý. Můžete si ho přečíst na sloupku poblíž hradu Špilberk v Brně.

inscriptio

MAJORVM GLORIA POSTERIS LVMEN EST

Slovo maior známe všichni jako větší. V plurálu má však toto slovo i jiný význam - maiorés jsou naši předkové. Naopak posterus je někdo, kdo přichází potom, někdo pozdější (posterior), čili potomek. Podstatné jméno lumen, -inis, n. pak znamená světlo.
Ještě si povšimněme toho, že písmeno u je zde nahrazeno písmenem v. Římané ho totiž vůbec neznali a používali místo něho právě písmeno v. V nápisech na sloupech se s tím setkáme velmi často.

S touto nápovědou už pro vás určitě nebude problém nápis rozluštit, kdyby někdo stále nevěděl, pod žárovkou se skrývá řešení.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Pražský hrad I

1. 7. – 5. 7. 2015 probíhala v Praze tradiční Letní škola historie. Trávili jsme v budově filozofické fakulty hodiny poslechem zajímavých přednášek, ale také jsme se účastnili poučných výprav po výzamných pražských památkách. Nelenila jsem a nafotila jsem pro vás řadu jednodušších i složitějších nápisů. Začněme na Pražském hradě, který byl zrovna v rekonstrukci.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Praha, Pražský hrad I

Latinský nápis na druhém nádvoří Pražského hradu.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná Hora III

Pokud si v Kutné Hoře chcete prohlédnout chrám svaté Barbory, musíte k němu přijít po cestě lemované sousošími. Na jednotlivých sochách jsou pak donátorské nápisy. Podívejme se na jeden z nich.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.