Lingua Latina

Latina kolem nás - fara v Chotovinách u Tábora

PRE Vydáno dne 18.06.2010

V rámci seminárních prací z latiny zadaných na soběslavském gymnáziu ve školním roce 2009 – 2010 vznikl soubor nápisů a jejich překladů. Postupně si je všechny ukážeme.



Lingua Latina circa nos - farní budova v Chotovinách u Tábora

Gabriela Krobová, Gymnázium Soběslav, 2.A

Chotoviny

První, čeho si na nápisu určitě všimnete, jsou jednotlivá písmena. Nejsou všechna stejně velká. V několika předchozích článcích jste se už s podobným zápisem setkali, takže víte, že se jedná o chronogram. Vypíšeme tedy všecha zvýrazněná písmena: VVVICMIIXDIIICL, poskládejte si je od největšího k nejmenšímu a spočítejte letopočet. Řešení najdete pod žárovičkou:  

Přepis nápisu pak vypadá takto:


PVRPVREUS PRINCEPS MIGAZZI
EREXERAT AEDES.
HAS IPSI IN CAELO
PRAEPARET ASTROPATER.

Purpureus princeps - purpurový kníže - v tomto případě ale zastává význam kardinál, erexerat je perfektní tvar od slovesa erigo - vztyčit, postavit, aedes - sídlo, has se vztahuje právě k aedes a ipsi pak k princeps. Astropater zastupuje Boha, zde nebeského Otce. Překlad opět pod žárovičkou.

 



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Fara v Plané u Mariánských Lázní

Nápis do rubriky tentokrát zaslal pan Jan Jedlička. Moc děkujeme :-). Přeneseme se do západních Čech, kde nedaleko bavorských hranic najdeme nejedno zajímavé místo. Tentokrát městečko Planá, které stojí na křižovatce cest mezi Tachovem, Mariánskými Lázněmi a Borem.

PRE-INTERMEDIATE

Latina kolem nás - Žižkovo náměstí v Táboře

Nápisy na Žižkově náměstí v Táboře jsou z větší části v češtině. Nicméně nedaleko cukrárny najdete nápis, který si v tomto článku představíme. A samozřejmě v latině.
STARTER

Latina kolem nás - Kamenný most v Písku

Přes velmi nevlídné počasí jsem si prohlídku Kamenného mostu v Písku opravdu užívala. Kromě nádherné sochařské výzdoby jsem se podívala i na několik nápisů. Přečtěte si ten latinský s námi.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.