Lingua Latina

Latinská výslovnost

STARTER Vydáno dne 22.09.2008

V následujícím článku se podíváme na to, jak v našich končinách správně číst latinská slovíčka. Nově doplněné zvukovými nahrávkami.




Jaká je vlastně latinská výslovnost?

Především asi každý uzná, že je velmi obtížné říct, jak se vyslovují slova v jazyce, který už de facto neexistuje. Přesto lze rekonstruovat výslovnost z různých záznamů o výslovnosti, z překladů do řečtiny a dalších. Kdo se někdy setkal s historickými jazyky určitě ví, že výslovnost platná před mnoha staletími byla velmi odlišná od té současné, většinou se to odrazilo i v samotné morfologii. V latině je tomu stejně. Klasická latinská výslovnost byla odlišná od té, kterou používáme dnes. Respektive té, kterou používáme dnes v naší zemi. Česká výslovnost latiny vychází většinou až z období císařství a výrazně se liší např. od výslovnosti užívané našimi západními sousedy.

Základní pravidla české latinské výslovnosti:

i - na začátku slova před samohláskou, uvnitř slova mezi dvěma samohláskami, se čte jako J

např. iam -

jam] již
maior -
major] - větší


 

ae a oe - jedná se o dvojhlásky, které se čtou jako dlouhé é

např. Caesar -



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Jaká je ta "správná" latinská výslovnost?

Proč my vyslovnujeme /Cicero/ a Němci /Kikero/? Kdo má pravdu a jak vlastně víme, jak ve starověkém Římě skutečně mluvili? Na tuto a další otázky najdete odpověď v následujícím článku.
ALL LEVELS

Aplikace - Latinská slovíčka

Na podzim roku 2017 začala vznikat aplikace k výuce slovní zásoby latiny. Je dostupná z google play a je zdarma. Naučit se v ní můžete slovní zásobu z učebnic, které se běžně používají v Čechách.

ALL LEVELS

Letni latinská studia v Římě

Accademia Vivarium Novum nabízí i pro tyto prázdniny intenzivní kurzy latiny pro studenty i studentky a také pro učitele latinského jazyka. Podrobnosti v článku.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.