Lingua Latina

Dé Rómuló et Remó

ELEMENTARY Vydáno dne 23.11.2009

V jednoduchém článku se dozvíte něco o původu Říma.



Dé Rómuló et Remó

V tomto článku se dozvíte, jak byl založen Řím, kdo byli jeho zakladatelé, a jak se jmenují jednotlivé pahorky, na kterých se Řím rozkládá.

mílés Rómulus et Remus sunt fílií Martis et Rhéae Silviae, Numitóris régis fíliae. Inter pástórés éducantur, róbore corporis et virtúte aliós superant. Aduléscentés avum líberant et in monte Palátínó novam urbem condunt. Dé nómine novae urbis magna contentió inter frátrés érumpit, in quá Remus occíditur. Rómulus ex suó nómine urbem Rómam appellat. Rómulus ad Palátium addit montem Capitólínum et Caelium, alií régés addunt urbí collem Quirinálem et Víminálem, montem Esquilínum et Aventínum. Róma paulátim créscit et caput antíquí orbis terrárum évádit.

 



Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Dé capellís

Na prázdninová slunečná odpoledne jsem pro vás připravila českou pohádku v latinském podání. Obrázky nám tentokrát namaloval Jan Čečák ml.
STARTER

Dé animálibus

Jednoduché textíky pro začátečníky na téma zvířátka.
ELEMENTARY

Dé aetáte aureá

K procvičení mluvnice jsou nejlepší jednoduché texty. Tentokrát se přeneseme do římského bájesloví a dozvíme se něco o zlatém věku, kdy se lidé vzájemně ctili a nevedli války.
Copyright info:

Latinská cvičebnice pro 3. třídu gymnasií a reálných gymnasií, Praha 1946.

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.