Lingua Latina

Latina kolem nás - Sušice

ELEMENTARY Vydáno dne 15.07.2011

V královském městě Sušici se zachoval nápis oznamující obehnání tohoto města hradbami. Podívejme se společně.



Latina kolem nás - Sušice

Sušice vznikla patrně v 8. století, roku 1273 získal město Přemysl Otakar II. a vybudoval zde královské město. Když ho král Jan Lucemburský nechal obehnat hradbami - roku 1322 - nechal také do jedné z městských bran vsadit kamennou desku s latinským textem oznamující tuto událost. Když byla městská brána zbořená, byla deska vyjmuta a zazděna ve vestibulu radnice, kde si ji můžete prohlédnout i dnes. Vzhledem k tomu, že jde o nápis ze 14. století, vystavený po staletí povětrnostním vlivům, není už nápis zcela jednoduše k přečtení. Díky panu PhDr. Janu Lhotákovi z Muzea Šumavy Sušice máme ale k dispozici kvalitní přepis nápisu.

susice

Upravený přepis nápisu:

Anno domini MCCCXXII Johannes
primus Bohemie et Polonie rex comesque Lutzelburgensis,
filius Heinrici imperatoris Romanorum christianissimi, hanc
civitatem muro fecit circumdari,
cuius magnifici regis ac suorum progenitorum
eterna memoria sit in coelis. Amen

Letopočet zapsaný římskými číslicemi jste jistě rozlušitili, řešení najdete pod žárovičkou. Dále si všimněte titulatury krále Jana Lucemburského - Jan I., král český a polský a hrabě Lucemburský, syn římského císaře Jindřicha. Podívejme se ještě na spojení fecit circumdari - dal obehnat hradbami. Překlad si můžete přečíst nejen v budově sušické radnice, ale také pod žárovičkou.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Žilina

Díky laskavému svolení pana Petera Šimka Vám můžeme ukázat latinský nápis ze slovenského města Žilina. Navíc Vám přinášíme odkaz na webové stránky, na kterých je takovýchto latinských nápisů s kompletním překladem a vysvětlením celá řada. Vzhůru za našimi slovenskými sousedy…
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Třebíč

Na podzim jsem v Třebíči strávila báječné pracovní odpoledne. Plánovanou součástí byla i návštěva významné architektonické památky – baziliky Panny Marie a sv. Prokopa.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.