Lingua Latina

Latina kolem nás - Třebíč

ELEMENTARY Vydáno dne 03.01.2012

Na podzim jsem v Třebíči strávila báječné pracovní odpoledne. Plánovanou součástí byla i návštěva významné architektonické památky – baziliky Panny Marie a sv. Prokopa.



Latina kolem nás - Třebíč

Otázku - ta Třebíč, nebo ten Třebíč? - necháme češtinářům, my historici se dnes podíváme na úchvatnou architektonickou památku, ojedinělou stavbu na našem území, a totiž románsko-gotickou baziliku Panny Marie a sv. Prokopa.

Třebíč
No není to nádhera? Neuvěřitelné spojení dvou slohů činí z této budovy vyhledávaný cíl turistů. Třebíč se navíc může pochlubit židovským městem a dalšími památkami - např. renesančními budovami na náměstí. Vraťme se k bazilice. Při vstupu do celého komplexu budov projde návštěvník kolem portálu s jednoduchým latinským nápisem: 

Třebíč - portál
Pro ty, co hůře vidí, ještě detail nápisu:
Třebíč - detail
Datace je tentokrát na nápisu zřetelná - MDCCCLXII - překlad pod žárovičkou. Překlad také nebude těžký. Snad jen tvar longaeva - zajímavé slovo, které v sobě už od pohledu spojuje dvě slova - longus a aevum - tedy dlouhý a věk. Znamená kromě jiného letitý, nám by se sem významově hodilo - dlouhá léta trvající... Překlad si můžete zkontrolovat pod žárovičkou.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Tachov I

Tachov leží nedaleko bavorské hranice a vlastně je to město tiché, nenápadné a málo zalidněné. Ale najdeme zde překrásné pozůstatky opevňovacího systému – tachovské hradby, rozlehlé náměstí založené Přemyslem Otakarem II., pozůstatek původního hradu z 12. století, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostelík sv. Václava, který se stal místem posledního odpočinku hraběnky Windischgrätzové, a nyní nově rekonstruovaný zbytek klášterního objektu, ve kterém se buduje víceúčelová odpočinková zahrada pro celou rodinu, která se stává součástí již existujícího muzea v objektu. Kolem dokola jsou pak krásné parky a pozůstatky arboret. Je to tedy město jako stvořené pro odpočinkovou letní dovolenou.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Žilina

Díky laskavému svolení pana Petera Šimka Vám můžeme ukázat latinský nápis ze slovenského města Žilina. Navíc Vám přinášíme odkaz na webové stránky, na kterých je takovýchto latinských nápisů s kompletním překladem a vysvětlením celá řada. Vzhůru za našimi slovenskými sousedy…
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Sušice

V královském městě Sušici se zachoval nápis oznamující obehnání tohoto města hradbami. Podívejme se společně.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.