Lingua Latina

Latina kolem nás - Police nad Metují I

ELEMENTARY Vydáno dne 02.09.2009

Latinský nápis na kříži vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují.



Lingua Latína circá nós - latina kolem nás

Většina latinských nápisů je vytesána do pískovce. Ten se však časem vydrolí, zaroste lišejníkem a nápis se stane nečitelným. My se nyní na jeden takový již hůře čitelný podíváme. Jedná se o nápis na kamenném kříži vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují:

inscriptio


CRVX SOLA BENEDICTA
INQVA IESVS TRIVMPHAVIT

Nejprve si musíme uvědomit, že se velmi často v latinských nápisech nahrazuje písmeno U písmenem V, jak jsme o tom už mluvili. Určitě vás ale na první pohled zarazí jiná věc - proč jsou některá písmena velká a některá malá? Je to tím, že se v tomto nápisu ukrývá tzv. chronogram, což je jakýsi zašifrovaný letopočet (z řeckého chronos = čas). Vyluštíme ho velice snadno, stačí sečíst všechna vyznačená písmena jako římské číslice:

C + V + X + L + D + I + C + I + V + I + V + I + V + M + V + I =
= 1000 + 500 + 2x100 + 50 + 10 + 5x5 + 5x1 = 1790

A teď k překladu nápisu: slovo crux, -cis znamená kříž, ovšem pozor - v latině je rodu ženského. Solus je samotný a benedictus je požehnaný. Slovo inqua je tvořeno předložkou in a tvarem zájmena který, překládejme ho tedy jako "na kterém" (na tom kříži). Sloveso triumphó určitě nebude velký problém si odvodit, znamená triumfovat, vítězit, přemáhat. Tvar, který se vyskytuje v nápisu, je 3. osoba perfekta, tedy minulého času dokonavého. Správné řešení si opět můžete zkontrolovat pod žárovkou.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Tachov I

Tachov leží nedaleko bavorské hranice a vlastně je to město tiché, nenápadné a málo zalidněné. Ale najdeme zde překrásné pozůstatky opevňovacího systému – tachovské hradby, rozlehlé náměstí založené Přemyslem Otakarem II., pozůstatek původního hradu z 12. století, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostelík sv. Václava, který se stal místem posledního odpočinku hraběnky Windischgrätzové, a nyní nově rekonstruovaný zbytek klášterního objektu, ve kterém se buduje víceúčelová odpočinková zahrada pro celou rodinu, která se stává součástí již existujícího muzea v objektu. Kolem dokola jsou pak krásné parky a pozůstatky arboret. Je to tedy město jako stvořené pro odpočinkovou letní dovolenou.
ELEMENTARY

Latina kolem nás: Pražský hrad I

1. 7. – 5. 7. 2015 probíhala v Praze tradiční Letní škola historie. Trávili jsme v budově filozofické fakulty hodiny poslechem zajímavých přednášek, ale také jsme se účastnili poučných výprav po výzamných pražských památkách. Nelenila jsem a nafotila jsem pro vás řadu jednodušších i složitějších nápisů. Začněme na Pražském hradě, který byl zrovna v rekonstrukci.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.